Tuesday, February 2, 2010

Peringkat-peringkat Perkembangan Fizikal.

Prenatal

Perkembangan individu bermula pada masa persenyawaan, iaitu apabila sperma bapa bersatu dengan ovum atau telur ibu. Seorang wanita dilahirkan dengan simpanan telur di dalam ovarinya. Selepas akil baligh, satu ovum akan mencapai tahap kematangan setiap 28 hari di dalam ovari. Ovum tersebut kemudiannya akan memasuki tiub falopia. Proses ini dipanggil ovulasi. Sekiranya semasa dalam perjalanan ke tiup falopia ovum tersebut tidak disenyawakan dalam masa 48 jam selepas ovulasi, ia akan dikeluarkan sebagai haid. Manakala ovum yang disenyawakan oleh sperma dinamakan zigot. Kadangkala seorang wanita akan menghasilkan lebih daripada satu telur, sama ada secara semula jadi ataupun dengan ransangan dadah.

Persenyewaan dua ovum oleh dua sperma berbeza ,menghasilkan kembar dwizigot atau lebih dikenali sebagai kembar bersaudara. Jika ovum yang disenyawakan oleh sperma bercerai kepada dua bahagian, iaitu zigot membahagi kepada dua dan setiap bahagian melalui pembahagian sel dan berkembang menjadi dua individu yang serupa maka kembar monozigot atau serupa terhasil. Kembar monozigot terhasil daripada zigot yang sama, oleh itu mewarisi gen yang sama daripada ibu bapa. Peringkat prenatal ialah selama sembilan bulan dan terbahagi kepada tiga fasa, iaitu pembenihan (germinal stage), embrio dan fetal.

1. Fasa Pembenihan

Fasa ini bermula daripada proses persenyawaan sehingga zigot melekat pada dinding rahim. Tempoh fasa ini biasanya selama dua minggu. Selepas persenyawaan, zigot akan bergerak ke rahim. Zigot mempunyai 23 kromosom daripada sperma bapa dan 23 kromosom daripada ovum ibu. Kromosom-kromosom ini akan berpasangan. Setia pasangan kromosom mempunyai gen-gen yang mengandungi cetakan trait dan ciri-ciri kebakaan daripada ibu bapa.

Zigot seterusnya akan mengalami proses pembahagian sel atau mitosis. Sel-sel baru yang terbentuk akan menjadi bahagian-bahagian lain badan. Sel-sel ini akan menerima salinan gen-gen yang diperturunkan daripada ibu bapa. Gen-gen ini mengandungi DNA. Aturan-aturan struktur DNA yang banyak akan menyebabkan trait dan baka berbeza yakni tidak ada dua individu yang mempunyai baka yang sama kecuali kembar serupa yang berasal daripada zigot yang sama.

2.Fasa embrio

Selepas pembenihan pada dinding rahim, fasa kedua perkembangan prenatal bermula. Fasa ini bermula daripada minggu ketiga sehingga minggu kelapan selepas persenyawaan. Pada masa ini, organisma yang terbentuk dipanggil embrio. Pada minggu keempat perkembangan otak bermula, mata, telinga dan mulut mula terbentuk. Pada minggu kelapan, embrio mempunyai sistem organ yang asas, rupa muka, jari tangan dan kaki. Embrio menerima makanan, khasiat dan oksigen melalui tali pusat. Tali pusat ini juga membawa karbon dioksida dan perkumuhan daripada embrio kepada ibu untuk dikumuhkan. Peranan tali pusat ini sangat penting tetapi ia juga bertanggungjawab ke atas kecacatan yng mungkin berlaku kerana ia boleh membawa bahan-bahan seperti dadah yang telah diambil oleh ibu atau penyakit-penyakit lain yang dibawa daripada ibu. Perkembangan yang agak pesat berlaku pada fasa ini. Struktur-struktur dan sistem-sistem asas badan dibentuk pada fasa ini.

3. Fasa fetal

Fasa ini bermula pada bulan ketiga selepas persenyawaan sehingga kelahiran bayi. Pada fasa ini, ia dipanggil fetus dan pada peringkat ini organ-organ utama bertambah saiz, otot dan sistem saraf sudah mula terbentuk dan isyarat daripada otak serta beberapa pergerakan sudah boleh dikesan. Perkembangan antara bulan ketiga sehingga bulan ke enam agak pesat. Pergerakan bayi dapat dirasai oleh ibu dan deria-deria penglihatan dan pendengaran bayi sudah mula berfungsi. Pada bulan ketujuh, sekiranya bayi lahir, ia mempunyai peluang untuk hidup tetapi akan mengalami masalah pernafasan. Dengan teknologi hari ini, peluang hidup bayi ini agak tinggi. Pada peringkat ini juga, berat badan dan panjang bayi bertambah. Fetus mengubah arah kedudukan sebelum lahir dengan kepalanya pada dasar rahim.

Bayi (Lahir hingga 2 tahun)

Pada dua tahun yang pertama, pertumbuhan dan perkembangan bayi berlaku pada kadar yang pesat. Berat badan bertambah lebih kurang 10kg dan ketinggian bayi bertambah sebanyak 40cm. saiz dan kompleksiti otak bertambah. Sel-sel neuron dalam otak berkembang namun organisasinya memerlukan pengalaman selepas lahir. Gigi susu pada gusi bawah mula kelihatan apabila bayi berumur antara enam hingga lapan bulan. Pertumbuhan gigi ini dipengaruhi oleh kesihatan bayi, baka, khasiat yang diterimanya sebelum dan selepas kelahiran. Sekuen pertumbuhan gigi penting dan pada dasarnya, pertumbuhan gigi pada gusi bawah dahulu kemudian diikuti dengan pertumbuhan gigi pada gusi atas.

Sekuen yang sebaliknya akan mengakibatkan posisi rahang tidak tepat dan kejajaran gigi yang kurang sempurna. Bayi mula menunjukkan autonomi dan kekuatan melalui pergerakkan seperti memusingkan badan, merangkak dan berjalan. Ini adalah hasil perkembangan psikomotor yang melibatkan otot-otot kasar (leher, kaki, tangan dan kaki). Pergerakan tersebut mempengaruhi interaksi bayi dengan ibu bapa dan persekitarannya. Dalam masa yang sama, perkembangan otot-otot halus (jari tangan) yang membolehkan bayi mencapai, menggengam dan mengkoordinasi antara mata dan tangan mula kelihatan. Di akhir tahun kedua, bayi sudah boleh melakukan aktiviti yang kompleks yang melibatkan beberapa langkah seperti memegang pensil krayon dan melukis.

Awal kanak-kanak (2-6 tahun)

Awal kanak-kanak biasanya bermula daripada dua hingga enam tahun. Pada peringkat ini, pertumbuhan fizikal perlahan jika dibanding dengan pertumbuhan pada tahun pertama kanak-kanak tersebut. Ketinggian kanak-kana pada peringkat ini dua kali ketinggiannya semasa lahir dan berat badannya mungkin empat kali ganda. Otot-otot kasar sudah berkembang tetapi otot-otot halus belum berkembang dengan sempurna. Kajian menunjukkan kadar perkembangan kanak-kanak perempuan pada peringkat ini lebih cepat daripada kadar perkembangan kanak-kanak lelaki.

Perubahan dalam kebolehan psikomotor ini mengikut aturan, misalnya seorang kanak-kanak boleh berlari terlebih dahulu sebelum dia boleh belajar bermain menggunakan kasut roda. Kadar perubahan dan kebolehan psikomotor dipengaruhi oleh genetik. Misalnya jika kebolehan berjalan berlaku awal untuk kedua-dua ibu bapa maka anaknya juga akan dapat berjalan pada peringkat awal.

11.3 Implikasi kepada pengajaran dan pembelajaran dalam kelas.

Guru dinasihatkan membantu kanak-kanak tetapi hanya setakat mana yang perlu. Bantuan yang berlebihan akan menggalakkan pergantungan kanak-kanak kepada ibu bapa atau guru dan menimbulkan perasaan kurang yakin untuk melakukan sesuatu dengan sendiri.

Kanak-kanak juga akan merasai saat kepuasan sekiranya berjaya melakukan sesuatu dengan sendiri. Kanak-kanak berkembang pada tahap yang berbeza. Elakkan daripada membanding antara kanak-kanak. Kanak-kanak agak aktif pada peringkat ini. Guru boleh menyediakan aktivit-aktiviti seperti bermain bola dan berlari. Aktiviti-aktiviti yang disediakan mesti mengambil kira perkembangan otot, khususnya otot-otot kecilnya yang belum sempurna.

Kanak-kanak (7-12 tahun)

Kadar pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini stabil dan tidak begitu pesat jika dibandingkan dengan peringkat-peringkat sebelum ini. Pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini lebih bercorak penambahbaikan kemahiran-kemahiran psikomotor yang sedia ada. Pada peringkat ini, pertumbuhan gigi kekal bermula dan gigi susu akan diganti.

Ketinggian kanak-kanak perempuan bertambah pada umur 8 hingga 10 tahun dan mencapai tahap kemuncak pada 12 tahun. Ketinggian kana-kanak lelaki mula bertambah apabila mereka berumur antara 10 sehingga 12 tahun dan mencapai tahap kemuncak semasa mereka berumur 15 tahun. Pada umumnya, kanak-kanak menjadi lebih kurus. Pada umur sebelas tahun apabila kanak-kanak menghampiri akil baligh, kanak-kanak kelihatan lebih kuat, cepat dan mempunyai keupayaan untuk fokus kepada aktiviti atau tugas yang diberi oleh kepada mereka.

Perkembangan otot-otot halus, koordinasi mata dan tangan sudah mencukupi untuk kanak-kanak menulis dengan lebih kemas, belajar bermainan alat-alat muzik seperti piano dan biola, menjahit, mengait membina model, belajar gimnastik, berenang, tenis dan olahraga. Kanak-kanak lelaki lebih cenderung kepada permainan lasak misalnya permainan bola sepak di padang.

11.4 Implikasi kepada pengajaran dan pembelajaran dalam kelas.

Kanak-kanak boleh diajar bermain alat-alat muzik dan aktiviti-aktiviti seperti melukis. Melibatkan kanak-kanak dalam aktiviti permainan dan latihan-latihan seperti berenang, gimnastik untuk menguatkan otot, daya tahan serta membina pergerakan yang lebih cekap. Menyediakan aktiviti-aktiviti yang lasak untuk kanak-kanak lelaki misalnya bola sepak dan permainan atau sukan yang sesuai untuk kanak-kanak perempuan misalnya bola jaring.

Aktiviti senaman dan pemakanan yang sesuai perlu diterapkan kepada kanak-kanak. Perbezaan saiz, berat badan dengan rakan sebaya lebih-lebih lagi jika kanak-kanak tersebut terlebih berat badan boleh menimbulkan masalah sosial dan masalah penyesuaian.

Awal remaja (12-15 tahun)

Kadar pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini adalah cepat dan pesat, sama seperti kadar perkembangan semasa bayi. Perubahan fizikal seperti ketinggian, saiz dan bentuk badan mula ke arah dewasa. Perubahan saiz bagi remaja perempuan berlaku dengan cepat bermula satu atau dua tahun sebelum mencapai akil baligh. Apabila mencapai akil baligh, bentuk badan remaja perempuan mula menunjukkan sifat kewanitaannya dan bulu ketiak mula tumbuh. Remaja lelaki yang mencapai akil baligh akan melalui perubahan suara atau ‘suara pecah’. Tubuh badannya bertambah tegap, bulu ketiak dan misai mula kelihatan.

Perubahan ketinggian dan akil baligh berlaku pada remaja perempuan terlebih dahulu sebelum remaja lelaki, namun tempoh pertumbuhan lelaki semasa mencapai akil baligh lebih lama. Pertumbuhan otot lebih ketara pada remaja lelaki dan akibatnya mereka pada umumnya lebih kuat secara fizikal berbanding dengan remaja perempuan.

11.5 Implikasi kepada pengajaran dan pembelajaran dalam kelas.

Aktiviti seperti ceramah, kaunseling yang dapat membantu remaja menerima dirinya, rupa dan bentuk badannya. Menyediakan latihan untuk membantu remaja membina daya tenaga dan daya tahan. Oleh kerana remaja pada peringkat ini lebih sensitif terhadap perubahan fizikal dan bentuk badan, adalah wajar mereka juga diberi kesedaran tentang gaya hidup sihat terutamanya daripada segi pemakanan, senaman dan mengelakkan aktiviti-aktiviti yang negatif seperti merokok dan mengambil dadah. Rancang aktiviti senaman supaya menyerenokkan dan jadikannya sebagai satu aktiviti sosial yang sihat. Sediakan bilik persalinan yang terasing untuk remaja perempuan dan remaja lelaki. Cuba kurangkan peluang remaja perempuan diperhati oleh lelaki semasa aktiviti senaman. Perubahan peringkat remaja tidak sahaja bermakna otot-otot bertambah kuat dan pertambahan koordinasi.

Akil baligh juga menandakan kematangan daripada segi seksual. Menyediakan kursus, dan ceramah tentang aktiviti seksual dan sistem pembiakan agar remaja mengetahui aspek-aspek perubahan fisiologi yang berlaku dalam diri mereka. Tingkah laku seksual memerlukan remaja membuat pilihan. Guru perlu menyediakan peluang untuk remaja berbincang dan bertanya tentang perubahan yang sedang berlaku dalam diri mereka agar mereka dapat membuat pilihan yang tepat.

No comments:

Post a Comment